Seminar i Stavanger med Iain Abernethy

LagbildeDen skottsættede karate-instruktøren, Iain Abernethy, har i flere år vært en snakkis blant våre instruktører fra OSI og Santokai. Da Stavanger Karateklubb inviterte til et åpent seminar tidligere i år, lot ikke påmeldingen vår vente på seg. Turen gikk (fløy) dermed vestover til min hjemby og gamle karateklubb. Det vi trodde skulle bli en interessant, men tung og svett helg, viste seg å bli 10 timer tettpakket med inspirasjon og begeistring.

Reisen

Turen startet fredag kveld fra Gardermoen. Som eneste siddis var det naturlig at jeg ble utnevnt til den høyst utfordrende jobben som reiseleder for Erling og Lars. Da jeg 5 minutter senere var så mentalt utslitt av jobben som reiseleder at jeg glemte igjen håndbagasjen i kontrollen, ble vi enig om at vi ikke trengte noen reiseleder likevel 🙂 Det meste var uansett planlagt på forhånd; hotell, påmelding, lunsj, middag, rekreasjon og hjemreise.

montasje

Iain Abernethy – “Kata is like a map”

“Use the map to get through the terrain, but the map itself is not the terrain”

Abernethy er for tiden en av de mest etterspurte ikke-japanske seminarholderne innen tradisjonell karate. Han har spesialisert seg på det han kaller “applied karate”, som kan enklest forbindes med det vi kaller bunkai – tolkning av kata og teknikker. Helgens seminar ble bygget rundt Pinan/Heian-kataene og Tekki/Naihanchin. Seminaret ble åpnet med et 20 minutter langt foredrag om historien bak Pinan/Heian-kataene. Gjennom flere nøye utvalgte øvelser og forklaring, ble vi gradvis introdusert for hans metodiske tilnærming til seminaret. Før vi visste ordet av det hadde vi i løpet av første økta blitt geleidet gjennom en 3 timer lang reise gjennom kataenes opprinnelse, teorier og filosofi bak hans karatetrening og morsomme applikasjoner.

Applikasjonene hans var forankret i grundige studier av historiske tekster og fotografier fra forskjellige stilarter. Om treningsfilosofien hans vektlegger han blant annet prinsipper som muskelhukommelse, realisme og øvelse under trygge omstendigheter. Man kan også lett la seg begreistre av hans evne som foredragsholder. Abernethy er raus med sine idéer og tanker, formidler med innlevelse og engasjement, og har alltid en god historie på lur – alt dette med humor og et stort skjeggete glis rundt munnen til enhver tid. Et lite avsnitt i et reisebrev rettferdiggjør ikke alt han har delt med oss av sin kunnskap i løpet av helgen. Vi kommer derfor tilbake med en lengre artikkel om det. Følg med!

(Abernethy kommer tilbake til Norge i begynnelsen av januar, og vi kan anbefale på det aller sterkeste at alle som har mulighet til å delta melder seg på. Se invitasjonen på facebook.)

Stavanger karateklubb

Egon SolemStavanger karateklubb må kunne sies å være en av de mest veldrevne og profilerte karateklubbene i Norge. De har over 200 medlemmer og har et flott lokale med 3 adskilte dojo’er. Det er heller ikke til å stikke under en stol at det er klubben til Norges (foreløpig) eneste verdensmester i karate, Stein Rønning. Som min barndomsklubb er det alltid hyggelig å være på besøk, ikke minst å trene sammen med de trenerne som har præget mine første karateår mest, Thomas Nilsen og Kai Johannessen. En liten morsom sak jeg fikk med meg i lokalene denne gangen var at grunnleggeren av SKK, Egon Solem, fikk sin 1. dan i 1969 av selveste Soke Chojiro Tani, grunnleggeren av vår Tani-ha Shito-ryu.

Helt til slutt må vi selvfølgelig takke Stavanger Karateklubb masse for gjestfriheten og for å ha hentet inn en så inspirerende gjesteinstruktør til et åpent seminar. Lars, Erling og jeg har nok mye mye mer å fortelle og vise, men det får vi ta på treningen 🙂

Over og tut – Erling, Wai og “Knut” (Lars)

Foto: Egil Bokn
Foto: Egil Bokn
Foto: Egil Bokn
Foto: Egil Bokn
Foto: Egil Bokn
Foto: Egil Bokn
Foto: Egil Bokn
Foto: Egil Bokn
Foto: Egil Bokn
Foto: Egil Bokn
Foto: Egil Bokn
... og avslutningsvis litt Keysi på mandag :)
… og avslutningsvis litt Keysi på mandag 🙂